5 fakta om mortensaften: Få styr på historien, og hvor I skal spise and

Der er tradition for at spise gås eller and på mortensaften den 10. november. Men hvorfor egentlig det? Læs videre, så du kan fortælle familien historien, når I sidder ved middagsbordet. Nederst finder du et link til en lille hyggeligt quiz, hvor du kan teste din viden.

Hvor skal I spise and?

Vi anbefaler at spise anden ude. Så kan hele familien nyde middagen sammen, uden at der er nogen, der skal stå ved gryderne. Nedenstående restauranter har mortensaftenmenu både lørdag og søndag.

Cap_Horn_pejs.jpg

Mortensaften i Cap Horns hjemlige atmosfære

Vi tænder op i pejsen og serverer en lækker økologisk menu.

Hovedret
Confiteret økologisk andelår serveres med rosmarin- og appelsinbagte gulerødder, chiffonade af rødkål vendt med citronsaft og peber, selleripuré med brunet smør samt andeskysauce.

Dessert
Klassisk dansk æblekage.
250 kr.


Nyhavns-F%C3%A6rgekro_stemning_stuen.jpg

Mortensaften i historiske Nyhavns Færgekro

Nyhavns Færgekro værner om traditionerne. Mortensaften er derfor også en mærkedag, de gør lidt ekstra ud af. Nyd menuen blandt en række historiske islæt og spørg din vært/inde om bygningens originale elementer.

Hovedret
Klassisk Mortensaften-and serveret med æbler, svesker, rødkål, andeskysauce og små smørstegte kartofler.

Dessert
Gammeldags æblekage, hvor dejlige æbler koges, moses og tilsmages med vanilje. Herefter afkøles grøden og lægges i lag med makroner og flødeskum.
250 kr.


Peder-Oxe_bord17_photocredit-Camilla-Hey.jpg

Klassisk mortensaften i Peder Oxe

Hos Peder Oxe serverer de mortensaften-menuen med samme stil som i 1975, da de åbnede restauranten. Det gælder både omgivelserne, servicen og menuen.

Hovedret
Vi fylder anden med æbler og svesker, langtidssteger den og serverer den med andesky, smørstegte kartofler og rødkål med små æblebåde.

Dessert
Vi koger danske æbler, smager dem til med vanilje og lægger dem i lag med sprøde makroner, karamelliserede nødder, bærcoulis og flødeskum.

280 kr.


stuen.jpg

Mortensaften med et twist?

Kom forbi Restaurant Kompasset i den lidt mere stille ende af Nyhavn. Her er køkkenet kendt for at udfordre det traditionelle. Det gælder også mortensaften.

Hovedret
Rosastegt andebryst, syrnet rødkål, pommes Anna, trøffel- og andeskysauce.

Dessert
Æbletærte med vaniljeis.

250 kr.


5 fakta om mortensaften

1. Morten hed faktisk Martin
Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin (ca. 336-397) og var biskop i byen Tours. Morten er en fordanskning af Martin - derfor kalder vi det mortensaften og ikke martinsaften.

2. Han ville ikke være biskop
Da Martin som fattig soldat delte sin kappe i to - det eneste, han ejede - og gav den ene del til en fattig tigger i Tours, fik han ry som en helgen blandt indbyggerne i Tours. De ville udnævne ham som biskop af byen, men det ville Martin ikke være.

Netop motivet af Martin, der deler sin kappe med tiggeren, er siden 1200-tallets franske gotik blev afbildet talrige gange i malerkunsten.

El_Greco_-_San_Mart%25C3%25ADn_y_el_mendigo.jpg

3. Hævn over gæssene - som blev til ænder
Da indbyggerne i Tours ville udnævne Martin til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn foranstaltede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over de åbenmundede gæs.

Gæs var i gammel tid ikke så almindelige i Danmark, og de var meget dyre, så derfor begyndte man også at spise andre fjerkræ i stedet for gæs.

4. Navnedag den 11. november
Den 11. november er datoen for Martin af Tours' begravelse, og derfor er den dato blevet hans navne- og festdag. Det er mortensdag den 11. november, og derfor er det mortensaften den 10. november. Ligesom vi kender det fra julen: juledag den 25. december, og derfor juleaften den 24. december

5. Martin Luther er opkaldt efter ham
Reformatoren Martin Luther blev født den 10. november 1483 og døbt den 11. november og blev opkaldt efter dagens helgen: Sankt Martin af Tours.

Kilde: kristendom.dk

Vibeke Nielsen