Mortens aften – en ANDledning til at være sammen

Peder-Oxe_pejs_photocredit-Camilla-Hey.jpg

Der er tradition for at spise gås eller and på Mortens aften den 10. november. Vi anbefaler at spise anden ude. Så kan hele familien nyde middagen sammen, uden at der er nogen, der skal stå ved gryderne. Peder Oxe byder i år på en klassisk 3-retters menu, hvor anden er omdrejningspunktet. Så tag familie og venner med og få en hyggelig aften ved pejsen i Peder Oxes smukke omgivelser.

 

Klassisk Mortens aften i Peder Oxe

3 retters menu

Forret

Cremet jordskokkesuppe serveret med vilde svampe og løvstikke

Hovedret

Rosastegt andebryst serveret med kål, nødder og sauce på citrusfrugter

Dessert

Crème brûlée med hvid chokolade og sorbet af blodappelsin

425 kr.

Historien bag Mortensaften

Der er en lang og rig historie bag traditionerne omkring Mortens aften. Den første trykte historie om Martin og gæssene i 1616 i Danmark.

Martin blev til Morten
Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin (ca. 336-397) og var biskop i byen Tours. Morten er en fordanskning af Martin - derfor kalder vi det mortensaften og ikke martinsaften.

Navnedag den 11. november
Den 11. november er datoen for Martin af Tours' begravelse, og derfor er den dato blevet hans navne- og festdag. Det er mortensdag den 11. november, og derfor er det mortensaften den 10. november. Ligesom vi kender det fra julen: juledag den 25. december, og derfor juleaften den 24. december

Hævn over gæssene - som blev til ænder
Da indbyggerne i Tours ville udnævne Martin til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn foranstaltede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over de åbenmundede gæs.

gæs.jpg

I Danmark har vi i løbet af årene skiftet gåsen ud med and. Gæs var i gammel tid ikke så almindelige i Danmark, og de var meget dyre, så derfor begyndte man også at spise andre fjerkræ i stedet for gæs. Andens størrelse passer også bedre til de danske husstande. Hvert år bliver der spist omkring 600.000 ænder i forbindelse med Mortens aften.

Andre traditioner end and

Ifølge gammel nordisk folketro kunne man tage varsler for vintervejret på Mortens aften. For eksempel varsler en mild Mortens aften hvid jul eller frost om natten mellem Mortens aften og Mortens dag varsler en kold vinter.

Tholstrup