Smag på en af verdens bedste vinområder

Mød Anders Qwist fra Vinslottet i Peder Oxe lørdag 14. marts. Læs mere

Mød Anders Qwist fra Vinslottet i Peder Oxe lørdag 14. marts. Læs mere

Bordeaux er et af de mest kendte vinregioner i verden. Nogle af Bordeaux’ højest klassificerede vine er ikke for almindelige menneskers pengepung, men der er heldigvis også masser af god Bordeaux-vin til rimelige priser.

Det ældste og det mest berømte område

Det omvandrende vinleksikon og medejer af Vinslottet Anders Qwist har sine helt egne favoritter i Bordeauxområdet. Her introducerer han os til Bordeaux’ ældste samt Bordeaux’ mest berømte område.

“Bordeauxdistriktets ældste område, Pessac-Léognan, er 2000 år gammelt og udover alderen helt unikt. Det er nemlig det eneste område i Bordeaux, hvor både hvide og røde vine holder samme høje kvalitet. Undergrunden består af grus og småsten, som giver en fantastisk dræning og tvinger vinstokkene til at slå meterlange rødder for at hente vand og næring.

I Pessac-Léognan finder du blandt andet vinslottet Château de France. Deres vine har de seneste årgange rangeret i toppen af appellationen. Slottet, som oprindelig blev opført i 1600-tallet, har 40 hektar med blandt andet cabernet, merlot, sauvignon blanc og semillon.

Druerne til slottets hvide førstevin håndplukkes og vinificeres helt klassisk med lagring på 30 procent nye og resten let brugte, små fade. Vinen er lavet på et blend af 80 % Sauvignon Blanc og 20 % Sémillon, som lagres i 10 måneder og filtreres let”, fortæller Anders Qwist.

Et af de mest kendte vinområder i Bordeaux er Saint Emilion. Byen har stadig masser af levn fra middelalderen og har altid haft enorm vinmæssig betydning. I Saint Emilion finder du blandt andet vinslottet Chateau La Croix Chantecaille.

På deres kun 9 hektar land har de 65% Merlot og 35% Cabernet Franc og producerer under 50.000 flasker om året. Undergrunden er kompleks og består af jern, sand, ler og grus, og de høster grønt, det vil sige håndplukker alle deres druer. Det betyder kun de bedste druer til den endelige blanding. Vinene lagrer i 12 måneder på egefade”, fortæller Anders Qwist.

En smagsoplevelse ud over det sædvanlige

Vinsmagning og middag foregår i Peder Oxes charmerende jagtstue på Gråbrødretorv 11.

Vinsmagning og middag foregår i Peder Oxes charmerende jagtstue på Gråbrødretorv 11.

Bordeaux har selvfølgelig uendeligt meget at byde på. Det har Anders Qwist også. Mød ham til en aften i Bordeaux-vinens tegn og oplev syv forskellige vine fra det eksklusive franske område.

Aftenen byder på så forskellige vine som grand cru fra Chateau le Croix samt dessertvinen Sauternes, der er kendt for den ædle råd. Til vin hører sig en lækker middag. Den er tilrettelagt af Peder Oxes køkkenchef i samarbejde med Anders Qwist, så det hele går op i en højere enhed.

Lørdag 14. marts kl. 18.30
Peder Oxe
Gråbrødretorv 11
1154 København K

Menu

Aperitif

Cremant de Bordeaux, Jean Baptiste Audy

Forret

Selleri, citron, fløde, stenbiderrogn, crumble og karse.

Château Mont-Perat 2015, Bordeaux Blanc
Château de France 2018, Pessac-Leognan


Smagekommentar fra Anders Qwist: Skinnende, gylden farve. Aromaer af bivoks, honning, fersken og abrikos. Intens smag med godt balanceret syre og krydrede noter af peber.

Hovedret

Stegt berberi andebryst, morkelsauce, ristet foie gras, nye kartofler.

Château Sipian 2015, Médoc Cru Bourgeois
Château La Croix Chantecaille 2015, Saint-Emilion Grand Cru

Smagekommentar fra Anders Qwist: Moden farve med anelse af lys orange kant. Duften er intens med moden frugt og lidt fad. Blød smag og noter af bær, krydderi og en røget flæsket smag. 

Ost

Fyrmesterost, løgkompot. 

Château La Vielle Cure 2015, Fronsac

Dessert

Tarte tatin med æbler.

Château Haut-Mayne 2015, Sauternes

Smagekommentar fra Anders Qwist: Gylden farve. Vinen har en cremet, nærmest olieret struktur, med tunge gardiner ned af glasset. Duften er intens med eksotiske moden frugter. Smager intenst af fersken, fad og har en balanceret & frisk syre.


Tholstrup