Her er Nordens bedste sild 2020

Vindersild: Sydfynsk silde-slider

Vindersild: Sydfynsk silde-slider

Nordisk Mester i sild: Nils Ulrik Egund

Nordisk Mester i sild: Nils Ulrik Egund


Lørdag eftermiddag blev Nordens bedste sild kåret til Nordisk Mesterskab i sild 2020. Vinderen blev Nils Ulrik Egund fra Frederiksberg med en sydfynsk silde-slider.

Opskrift på Sydfynsk silde-slider

1. Friske sildefiletter lægges i hjemmelavet sildelage.

Sildelage:
Klar eddike, vand, sukker, laurbærblade, allehånde, peberkorn, peri peri og enebær.

2. Sildene paneres og steges i masser af smør.

3. De stegte sild lægges endnu engang i lage, hvor de skal trække i fem dage.

4. De færdige sild lunes og serveres i en briochebolle med syltede rødløg, malt, kartofler og persillesovs.

Det er svært at se, at det er sild, hvis man ikke ved det. Vinderen af Nordisk Mesterskab i sild 2020 var en noget anderledes udgave af den ellers så velkendte og klassiske nordiske spise.

Der var stor enighed blandt dommerne (Rasmus Kirkegaard, Executive Chef, Nimb, Michael Sørensen, direktør for Spiseliv.dk, Finn Enkebølle, køkkenchef i Nyhavns Færgekro): Vindersilden var den mest kreative fortolkning af den klassiske sild og samtidig den, som smagte bedst. Særligt den gode balance i smagssammensætningen og en fantastisk persillesovs gjorde udslaget.

”Den sild, som jeg har lavet, er en klassisk Drejø-opskrift på stegte sild, som lægges i en eddikelage. Dertil serverer man nyopgravede Drejø-kartofler og klassisk persillesauce lavet på ren fløde, som reduceres og smages til med salt, peber og persille”, forklarer Nils Ulrik Egund selv om vinderopskriften.  

Svensk kærlighed til Sydfyn og sildefangst

Nils Ulrik er faktisk helt igennem nordisk. Han er nemlig født i Sverige, men har siden 1989 boet i Danmark. Som barn flyttede han til Fyn, i dag bor han på Frederiksberg. Som navnet på hans vindersild afslører, har Sydfyn haft stor indflydelse.

“Jeg har tilbragt alle ferier på Drejø i det sydfynske øhav gennem mit lange og meget lykkelige liv. Inspirationen til min sild bunder i gamle minder fra min barndom på øen, hvor min far og jeg stod tidligt op om morgenen og fangede sild. På grund af den daværende overflod af sild i det sydfynske øhav delte man altid sin fangst med de andre på øen. Nogle sild røg vi, andre marinerede vi”, fortæller Nils Ulrik.

Til daglig er Nils Ulrik kundechef for ISS Catering, hvor han arbejder for at gøre kantiner til mere end bare mad.

“Det skal være en oplevelse på højde med at besøge en restaurant. Derfor arbejder vi både med bæredygtighed, passionen for mad og serviceoplevelser”, fortæller Nils Ulrik, som tidligere har været restaurantchef i flere forskellige restauranter, herunder Huks Fluks og Peder Oxe på Gråbrødretorv. Han er desuden uddannet sommelier og deltog sidste år i DM i Champagnesabling, hvor han dog måtte nøjes med 3. pladsen.

Nordisk Mesterskab i sild 2020 2. plads

Sild med base i saltsyltede citrusfrugter.

René Tholander, DK

Sild med salat af fennikel og saltsyltede citrusfrugter: Saltsyltede citroner med kanel, saltsyltede lime med allehånde og chilli, saltsyltede appelsiner med stjerneanis. Hertil friturestegt surdej og sildeskind.

tholanders sild 2.plads.jpg

Nordisk Mesterskab i sild 2020 3. plads

Sildetaco

Anna Sarauw og Bodil Espersen, DK

Blød hvedetaco toppet med røget ærtemole, brændt palmekål, æblesalsa og smørstegt sild.

sildetaco_NM_i_sild_2020

Vindere af kokkeelevkonkurrencen

Der var også stærke spillere i kokkeelevernes konkurrence. Her vandt Christina P. Bruzdevixz fra Café Toldboden dommernes pris for bedste sild, mens Anna Buhl Larsen og Maria Petersen Elmvang fra Suhrs Højskole vandt den særlige publikumspris, som var en del af kokkelevernes konkurrence. Her var det gæsternes alene, der fik lov at kåre en vinder.

Tholstrup